Jedzenie na odporność
Zdrowa dieta

Jedzenie na odporność

Zdrowa dieta pomaga nam zachować zdrowie. Pozwala na uniknięcie wielu chorób, a jeśli już się przydarzą, wspiera proces leczenia. Dieta może również skutecznie naturalnie wspierać odporność na wszędobylskie wirusy, co ma szczególne znaczenie dla osób pracujących (uczących się) w dużych skupiskach ludzi, czy też w sezonie grypowym.

Jelita na straży odporności

Za odporność organizmu człowieka w głównej mierze odpowiadają jelita. To właśnie w jelitach zlokalizowany jest układ odpornościowy i w jelitach zachodzą mechanizmy odpowiadające za odpowiedź immunologiczną na różnego rodzaju zagrożenia.

Dieta dla jelit dietą dla odporności

Jelita kochają probiotyki. Są to szczepy bakterii zdolne do produkowania kwasu mlekowego, który z kolei stanowi naturalny oręż w walce z bakteriami i wirusami. Bakterie te wspomagają regenerację błony śluzowej jelit, uszczelniają je, obniżają poziom glukozy i cholesterolu, wspomagają produkcję komórek układu immunologicznego, a dodatkowo obniżają poziom niepożądanych enzymów o charakterze kancerogennym.

Probiotyki znajdują się w kiszonkach i fermentowanych produktach mlecznych. Kupując kiszonki należy wybierać te, w których fermentacja prowadzona była w naturalny sposób, bez dodatku octu i polepszaczy. Ważne jest również, że produkty poddane fermentacji zachowują wiele swoich pierwotnych wartości odżywczych, a także nie tracą witaminy C.

Natomiast wybierając fermentowane produkty mleczne należy zwracać uwagę na znajdujące się w nich szczepy bakterii, które będą zdolne do produkcji kwasu mlekowego w jelitach czyli szczepów: lactobacillus i bifidobakterium.

Zarówno kiszonki, jak i szczepy produkujące kwas mlekowy uszczelniają jelita, a dzięki temu bytujące w nich patogeny nie są w stanie przeniknąć bariery ściny jelit i przedostać się do krwi. Z tego powodu obie grupy produktów powinny na stałe być włączone do diety, a w sezonie przeziębień należy zadbać o częstsze ich spożywanie.

Naturalne antybiotyki

O nasze zdrowie w sytuacjach obniżenia odporności lub drobnych infekcji pomogą zadbać czosnek i cebula. Oba te warzywa zawierają substancje działające antybakteryjnie i przeciwzapalnie, lecz z powodu ciężkostrawnego charakteru należy spożywać umiarkowane ich ilości.

Pamiętajmy również o śnie i odpoczynku, które działają regenerująco.