Dieta jako profilaktyka chorób nowotworowych
Superfoods

Dieta jako profilaktyka chorób nowotworowych

Rozwój nauk medycznych sprawia, że coraz lepiej poznawane są mechanizmy powstawania chorób nowotworowych, lecz również mechanizmy pozwalające na zatrzymanie patologicznego namnażania komórek rakowych, czy ich całkowite zniszczenie. Lepiej poznawane są również czynniki środowiskowe, a więc również dietetyczne, które powodują większą odporność na niektóre typy nowotworów, jak i większą zachorowalność. Przedstawiciele Instytutu Żywności i Żywienia szacują, że dużego odsetka zachorowań na raka można uniknąć stosując zdrowy styl odżywiania się w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną.

Co sprzyja nowotworom?

Według ekspertów kluczową rolę w zachorowalności na nowotwory pełni otyłość połączona z brakiem ruchu. Zależność tę potwierdza wiele badań, które dodatkowo wskazują, że osoby otyłe trudniej wracają do zdrowia.

Współcześnie niezbicie potwierdzony jest również związek pomiędzy występowaniem niektórych nowotworów a spożyciem przetworzonego mięsa. Obecnie Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) apeluje o ograniczenie spożywania przetworzonego mięsa, w tym również wędlin i kiełbas, oraz mięsa czerwonego.

Dieta w profilaktyce chorób nowotworowych

Okazuje się, że najważniejszym elementem diety o działaniu profilaktycznym jest spożywanie produktów bogatych w błonnik. Włókno to szczególnie chroni przed zachorowaniem na raka jelita grubego, ponieważ wyściela i uszczelnia część jelit, a dodatkowo nie dopuszcza do nadmiernie długiego zalegania w nim resztek pokarmowych.

Wskazuje się również na kanceroprotekcyjne działanie warzyw i owoców. Dzięki nim do organizmu dostarczanych jest wiele ważnych witamin i mikroelementów warunkujących prawidłowy przebieg procesów metabolicznych.

Powody do radości mają również kawosze. Okazuje się, że regularne pice kawy ( w ilości 3 – 4 filiżanek dziennie) znacząco redukuje możliwość zachorowania na nowotwory kobiecego układu rozrodczego i raka wątroby.

Alkohol w diecie

Alkohol powinny ze swojej diety wykluczyć wszystkie te osoby, u których w najbliższej rodzinie występowały choroby nowotworowe układu trawienia (jamy ustnej, krtani, przełyku, żołądka, wątroby i jelita grubego). Wskazuje się, że w tych przypadkach alkohol w połączeniu z czynnikami genetycznymi znacząco zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku nowotworów piersi, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

Ważne jest również przygotowywanie posiłków i spożywanie jedzenia poddanego określonym procesom chemicznym. Należy uważać, by podczas przygotowania posiłków w domu nie zanieczyścić ich aflatoksynami – toksynami będącymi efektem pleśnienia orzechów, strączków i ziaren zbóż. Rakotwórcze węglowodory aromatyczne powstają w żywności poddanej zbyt długiemu grillowaniu czy smażeniu mięs i ryb w zbyt wysokiej temperaturze. Do ich powstania dochodzi także w procesie wędzenia mięsa i ryb. Ostrożnie korzystać należy również z przypraw i soli do peklowania, zwracając uwagę na zawarte w nich azotany i azotyny.