Jeść by schudnąć
Przyczyną otyłości jest niewłaściwa dieta. Sposobem odchudzania jest zdrowa, zbilansowana dieta i aktywność fizyczna. Jak i co zatem jeść, by schudnąć?
Jak zdrowo jeść, by schudnąć?
W kontekście odchudzania warto zacząć od tego, jak jeść. Przede wszystkim częściej i w mniejszych ilościach. Ważne, by posiłki spożywać regularnie o tych samych porach a ostatni z nich na kilka godzin przed snem. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) propagując dietę redukującą masę ciała zaleca zmianę nawyków żywieniowych poprzez unikanie najadania się do syta i unikanie jedzenia pomiędzy posiłkami. Konieczne jest również picie niesłodzonych płynów (woda, herbatki owocowe lub ziołowe) w ilości około dwóch litrów dziennie.
Co jeść, by schudnąć?
Głównym źródłem kalorii dla osób chcących pozbyć się dodatkowych kilogramów powinny być pełnoziarniste zboża. Ich źródłem jest pieczywo, kasze, brązowy ryż czy makaron pełnoziarnisty. W diecie nie może również zabraknąć dużej ilości warzyw, które są doskonałym źródłem błonnika wspierającego proces przemiany materii. W zasadzie w przypadku dobrej tolerancji warzyw, nie istnieją takie, które powinny być wykluczone z diety odchudzającej. Ważne, by nie stosować jako dodatku do nich majonezu, czy innych kalorycznych sosów.
Źródłem tłuszczu powinny być tłuszcze roślinne, a białka chude mięso i nabiał.
Uzupełnieniem diety jest ruch, aktywność fizyczna przynajmniej trzy godziny w tygodniu.