Scroll to Content

Jest bardzo ważnym składnikiem zdrowej diety, a regularne sięganie po nie może każdemu z nas przynieść wiele korzyści. Siemię lniane to cenne źródło wielu składników mineralnych, błonnika oraz kwasów tłuszczowych omega-3. To również dodatek do zdrowej diety, który pomaga nam chronić się przed wieloma groźnymi schorzeniami. Z niezwykłych właściwości lnu korzysta chętnie profilaktyka miażdżycy i wielu nowotworów, wiadomo też, że ów składnik diety zajmuje bardzo ważne miejsce w walce z zaparciami. Siemię lniane ułatwia też odchudzanie, nic więc dziwnego, że tak wiele osób chce po nie sięgać. W jaki sposób można stosować te niewielkie nasionka lnu? Możliwości jest sporo, przy czym największą popularnością cieszą się kleiki z siemienia. Uznanie zyskują też przepisy na wypieki, w których siemię lniane pojawia się jako bardzo ważny dodatek. Len można też dodawać do zup i sałatek, zmieniając je tym samym w pożywne i jeszcze bardziej wartościowe składniki diety. Owsianki, jogurty – oto kolejne dodatki do menu, do których bez obaw można dodać odrobinę siemienia lnianego.